diumenge, 4 de setembre del 2011

De l'Hospitalet a Hamburg

Abans de l'actual renaixença com a esport competitiu, sobretot a l'àrea de Girona i recentment al Barcelonès, el bèlit era un joc principalment de canalla en una època en la que els carrers encara eren un lloc de trobada.

La pèrdua de llocs d'esbarjo i la consolidació del carrer com un espai de trànsit van relegar el bèlit al record nostàlgic dels majors i dels no tant grans. A la marge esquerra del riu Llobregat, hi ha un grup que encara s'en recorda dels cops de cana que donaven quan eren petits. Aquest col·lectiu va obrir un grup al Facebook per a recordar els jocs amb els que es divertien anys enrere. Jocs entre els que figura el deli, nom que rep el bèlit en aquesta zona.


Precisament, en un interessant bloc dedicat a la memòria històrica de l'Hospitalet de Llobregat, hi ha una entrada dedicada al deli, destacant el seu origen misteriós.

Sembla ser que no haurà d'esperar gaire la gent hospitalenca per a veure's representada en la imparable revolució belitaire que ja està en marxa. Segons ha pogut saber Tot Bèlit, s'estan donant els primers contactes per a crear almenys un equip d'aquesta localitat que protagonitzi l'esperada renaixença del deli en futures competicions comarcals. Hospitalenc, hospitalenca: roman atent o atenta a properes informacions.

Per altra banda, l'Hospitalet de Llobregat no és l'única localitat interessada en que el deli, en la zona central del Principat, deixi de ser una eterna disputa entre santsenques i cortsenques. Pel que sabem, es multipliquen les poblacions que volen establir un policentrisme belitaire que desafii l'alt nivell competitiu de les comarques gironines. De la mateixa manera que amb els germans i germanes de l'Hospitalet, Tot Bèlit informarà puntualment de qualsevol notícia en aquest sentit.

Kibbel-kabbel

I del Barcelonès a Hamburg, la Baixa Saxònia, Pomerània i, en general, tot el nord alemany. Com els seguidors i seguidores de Tot Bèlit sabran si han xafardejat en els nostres enllaços internacionals, Alemanya no és aliena al bèlit. Allà i en Àustria rep el nom de kibbel-kabbel. Kibbel seria el pal llarg que fa les funcions de la cana, amb el qual colpegen el kabbel (semblant al nostre bèlit).

Fins el que sabem, hi havia una competició a Hamburg i compten amb una selecció nacional que es va enfrontar a Galícia fa tres anys.

En aquest reportatge en un diari regional parlen de les normes del joc. Resumint una mica, la mecànica és gairebé la mateixa que al bèlit. Les diferències fonamentals es redueixen a la puntuació. Les escapçades puntuen, i ho fan en funció de si es realitzen amb una o amb dues mans.

Esperem que en breu podem veure uns Països Catalans - Alemanya en el marc d'una competició internacional que, donada les dificultats associades a l'esport no-professional, està trigant a realitzar-se.

1 comentari:

  1. Hola, sóc el del interessant bloc dedicat a la memòria de l'Hospitalet :) (gràcies). Sols dir que he fet una altra text actualitzant una mica el que ja havia escrit i anunciant la primera reunió a la meva ciutat,...

    http://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/2011/09/12/el-deli-torna-per-quedar-se/

    ResponElimina